Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Algemeen

Informatie over het weerstandsvermogen is van belang om te weten of en in hoeverre financiële tegenvallers kunnen worden opgevangen. Deze tegenvallers kunnen incidenteel en structureel van aard zijn, maar hebben altijd invloed op de financiële positie van de gemeente. Hoe hoog het weerstandsvermogen zou moeten zijn is niet exact aan te geven. De omvang is afhankelijk van de (financiële) risico’s die de gemeente loopt en de kans dat de risico’s daadwerkelijk effectief worden. De definitie van een risico = kans x effect.

Om inzicht te krijgen in de hoogte van het benodigde weerstandsvermogen is het noodzakelijk om risico's te benoemen en te kwantificeren (benodigde weerstandscapaciteit) en deze vervolgens af te zetten tegen de beschikbare financiële middelen (beschikbare weerstandscapaciteit).

Zichtbaar is dat risicomanagement, wat het onderwerp is van deze paragraaf, slechts 1 van de 3 pijlers is. De pijler dekking/sluitende begroting wordt nader toegelicht in het onderdeel "Beschikbare weerstandscapaciteit". De pijler financiering komt aan de orde in Paragraaf: Financiering.

Om een uitspraak te kunnen doen over de mate waarin de gemeente Someren financiële
tegenvallers kan opvangen is inzicht nodig in:

  1. De risico’s: met welke (materiële) risico’s hebben we te maken?
  2. De buffer: hoe groot is onze “spaarpot” om deze risico’s op te kunnen vangen?

Hoofdstukken